Przepis, który nie może się nie udać. Świetny starter, bądź lekka kolacja – zawsze robi wrażenie. Pieczone buraki są o wiele słodsze i soczyste oraz mają ładniejszy kolor od tych gotowanych. Enjoy :)

 

Składniki:

2 średnie buraki na osobę, rukola, mozzarella, sos balsamico, oliwa z oliwek, pestki (jakie lubisz, ja użyłam pestek dyni), pieprz

 

skladniki

składniki

Przepis:

  • Umyj buraki i każdy zawiń w folię aluminiową
zawin_w_folie

zawiń_w_folię

  • Upiecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni ok. 1h Sprawdź wykałaczką czy są już miękkie
  • Obierz buraki póki będą ciepłe (łatwiej odejdzie skórka, uważaj, aby się nie poparzyć) i pokrój na bardzo cienkie plastry (moim sposobem jest tarka – wychodzą idealnie :))
krojenie

krojenie

  • Ułóż na dużym talerzu plasterek na plasterku w spiralę na talerzu (patrz zdjęcie :))
  • Umyj i osusz rukolę, ułóż z niej „gniazdko” i połóż na środku talerza
  • Dodaj kawałki mozzarelli, polej sosem balsamico, skrop oliwą, posyp pieprzem
carpaccio_z_burakow

carpaccio_z_buraków

 

Smacznego :)